Syyria – kattava opas Syyriaan


Syyria on Lähi-idässä sijaitseva maa. Syyrian arabitasavalta rajoittuu lounaassa Libanoniin, lännessä Välimereen, luoteessa Turkkiin, koillisessa Irakiin, etelässä Jordaniaan ja lounaassa Israeliin. Syyrian pinta-ala on 185 180 neliökilometriä (71 500 neliömailia).

Syyrian väestö

Syyrian väkiluvun arvioidaan olevan 22,5 miljoonaa vuonna 2022. Valtaosa väestöstä on arabeja (90,3 %), loput ovat kurdeja (9,0 %), armenialaisia (0,7 %) ja muita etnisiä ryhmiä (0,7 %). Sunniarabit muodostavat suurimman ryhmän 74 prosentilla, ja kristittyjä on 10 prosenttia väestöstä.

Syyrian väkiluku on kasvanut merkittävästi viime vuosina, ja se on 22,5 miljoonaa vuonna 2020. Väestö on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 1990, jolloin sen määräksi arvioitiin 12,3 miljoonaa. Suuri kasvuvauhti johtuu suurelta osin korkeasta hedelmällisyysluvusta ja parantuneesta elinajanodotteesta.

Syyrian väestö on nuorta, ja sen keski-ikä on 24,1 vuotta. Nuorten (15-24-vuotiaat) osuus koko väestöstä on 21,5 prosenttia.

Syyrian kaupunkiväestön osuus on arviolta 60 prosenttia, ja pääkaupunki Damaskos on suurin kaupunki, jossa on arviolta 4,5 miljoonaa asukasta. Muita suuria kaupunkeja ovat Aleppo (3,6 miljoonaa), Homs (1,7 miljoonaa) ja Hama (1,2 miljoonaa).

Syyrian väestön määrän ennustetaan kasvavan edelleen tulevina vuosina, ja sen arvioidaan nousevan 24,8 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä ja 28,1 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä.

Kaupugit syyriassa

Syyrian kaupungit ovat vanhoja ja niillä on pitkä historia.

Syyrian Aleppo kaupunki on yksi maailman vanhimmista jatkuvasti asutuista kaupungeista. Kaupunki on ollut kaupan ja oppimisen keskus vuosisatojen ajan. Aleppo on suuren kauneuden kaupunki, jolla on rikas kulttuuri ja historia.

Syyrian kaupunki Damaskos on Syyrian pääkaupunki ja yksi maailman vanhimmista yhtäjaksoisesti asutuista kaupungeista. Damaskos on erittäin kaunis kaupunki, jolla on rikas kulttuuri ja historia.

Syyrian Homsin kaupunki on yksi maailman vanhimmista jatkuvasti asutuista kaupungeista. Homs on erittäin kaunis kaupunki, jolla on rikas kulttuuri ja historia.

Syyrian suosituimmat nähtävyydet

Syyria matkailu ei ole varsin suosittua, mutta maassa on silti paljon nähtävää.

Aleppon muinainen kaupunki on yksi Syyrian suosituimmista matkailukohteista. Se on Unescon maailmanperintökohde. Aleppossa sijaitsee Aleppon linnoitus, suuri linnoitus, joka on peräisin 1200-luvulta. Aleppon suuri moskeija on myös suosittu nähtävyys. Se rakennettiin 800-luvulla, ja se on yksi maailman suurimmista moskeijoista.

Palmyran kaupunki on toinen suosittu matkailukohde. Siellä sijaitsevat Palmyran kaupungin muinaiset rauniot, jotka ovat peräisin 2. vuosisadalta. Raunioihin kuuluvat Baalin temppeli, Suuri pylväikkö ja hautojen laakso.

Syyriassa on myös monia arkeologisia kohteita. Niihin kuuluvat Eblan muinaisen kaupungin rauniot, Kadeksen taistelun tapahtumapaikka ja Ugaritin muinainen kaupunki.

Syyriassa on monia luonnonihmeitä. Niihin kuuluvat Golanin kukkulat, Hermon-vuori ja Syyrian autiomaa.

Syyria tilanne nyt

Syyrian nykytilanne on sisällissota. Maa on ollut konfliktissa vuodesta 2011 lähtien, jolloin presidentti Bashar al-Assadin hallituksen vastaiset mielenosoitukset alkoivat. Konflikti on sittemmin kärjistynyt täysimittaiseksi sodaksi, jossa useat ryhmittymät taistelevat maan hallinnasta. Venäjän ja Iranin tukema Assadin hallitus on vastakkain kapinallisryhmiä vastaan, joista osa on länsivaltojen tukemia. Taistelut ovat johtaneet valtaviin siviiliuhreihin: yli 400 000 ihmistä on saanut surmansa ja miljoonat muut ovat joutuneet jättämään kotinsa. Syyrian humanitaarinen kriisi on yksi lähihistorian pahimmista, ja miljoonat ihmiset tarvitsevat apua. Syyrian tulevaisuus on epävarma, mutta konflikti ei näytä laantuvan lähiaikoina.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.