Syyrian sisällissota

Syyrian sisällissota

Syyrian sisällissota on tuhoisa konflikti, joka on raivonnut vuosia. Sota alkoi vuonna 2011, kun demokratiaa kannattavat mielenosoitukset muuttuivat aseelliseksi kansannousuksi Assadin hallintoa vastaan.

Sen jälkeen satojatuhansia ihmisiä on saanut surmansa ja miljoonat muut ovat joutuneet siirtymään kotiseudultaan.

Konflikti ei näytä laantumisen merkkejä, ja se todennäköisesti jatkuu vielä vuosia.

Mikä on syyrian sisällissota?

Syyrian sisällissota on Syyriassa meneillään oleva aseellinen konflikti, jossa hallitus taistelee hallituksen vastaisia joukkoja vastaan.

Hallituksen vastaiset taistelijat ovat taistelleet myös toisiaan vastaan. Useat ulkomaiset valtiot, kuten Yhdysvallat, Ranska ja Turkki, ovat osallistuneet sisällissodan vastakkaisten osapuolten tukemiseen.

Miksi Syyriassa on sisällissota?

Syyrian sisällissota alkoi 15. maaliskuuta 2011, kun Daraan kaupungissa puhkesi demokratiaa kannattavia mielenosoituksia. Protestit saivat alkunsa, kun joukko koululaisia pidätettiin ja kidutettiin, koska he olivat maalanneet hallituksen vastaisia graffiteja koulunsa seinille

Assadin perhe on ollut vallassa Syyriassa vuodesta 1971. Nykyinen presidentti Bashar al-Assad nousi valtaan vuonna 2000 isänsä Hafez al-Assadin kuoleman jälkeen. Assadin perhe kuuluu islamin vähemmistöön kuuluvaan alaviittilaislahkoon, jonka osuus Syyrian väestöstä on noin 12 prosenttia. Sunnimuslimiarabien osuus Syyrian väestöstä on noin 74 prosenttia

Assadeilla on käyttivät valtaansa hyödyttääkseen lahkonsa jäseniä, mikä on aiheuttanut mielipahaa Syyrian sunnienemmistön keskuudessa. Lisäksi Assadit ovat käyttäneet väkivaltaa tukahduttaakseen kaiken toisinajattelun

Arabikevät oli demokratialiike, joka alkoi Tunisiassa joulukuussa 2010 ja levisi nopeasti muihin arabimaihin, myös Syyriaan. Syyrian hallitus vastasi mielenosoituksiin seuraavasti ensinnäkin kieltämällä mielenosoitukset, toiseksi syyttämällä ulkomaisia agitaattoreita levottomuuksista, kolmanneksi lupaamalla uudistuksia ja neljänneksi käyttämällä väkivaltaa mielenosoittajia vastaan.

Syyrian hallituksen väkivaltainen vastaus mielenosoituksiin johti siihen, että yhä useammat ihmiset liittyivät hallituksen vastaiseen liikkeeseen, ja vuoteen 2012 mennessä konflikti oli muuttunut laajamittaiseksisisällissota.

Sisällissota on johtanut satojentuhansien ihmisten kuolemaan ja miljoonien muiden siirtymiseen kotiseudultaan. Se on myös tuhonnut suuren osan Syyrian infrastruktuurista ja aiheuttanut suuren humanitaarisen kriisin.

Konflikti ei näytä laantumisen merkkejä, ja on todennäköistä, että sisällissota jatkuu vielä vuosia.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.