Syyria matkailu: Näin matkustat Syyriaan turistina


Monesti kysytään, voiko syyriaan matkustaa? Kyllä, voit! Monet ihmiset yllättyvät tajutessaan, että Syyria oli ennen sisällissotaa yksi Lähi-idän suosituimmista matkakohteista. Matkailijat virtasivat maahan parveilevina – mikä ei ole yllättävää, sillä se on koti monille historiallisille aarteille ja uskomattomille ihmisille.

Syyria oli avoinna muutaman vuoden ajan, kunnes siihen iski COVID ja se sulki rajansa yli vuodeksi. Vierailin Syyriassa maaliskuussa 2020, juuri ennen kuin se suljettiin jälleen.

Syyria avautui jälleen kerran matkailijoille lokakuun 2021 alussa. Turistiviisumin saaminen Syyriaan on samanlainen prosessi kuin ennenkin, ja sinulla on edelleen oltava paikallinen opas. Nyt on kuitenkin enemmän tapoja vierailla, kun lentokenttä avattiin uudelleen.

Miksi matkustaa syyriaan?

Kun on kyse matkustamisesta tiettyihin paikkoihin, kuten Jemeniin tai Syyriaan, monet ihmiset kysyvät Syyriaan matkustamisen eettisistä näkökohdista. Koska nämä paikat eivät ole kovinkaan kauan sitten olleet sota-alueita, ja monet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan pelastaakseen henkensä.

Jotkut ihmiset kutsuvat sitä ”pimeäksi turismiksi” ja häpäisevät välittömästi niitä, jotka matkustavat sinne. Luulen, että ihmiset keskittyvät niin paljon Tshernobylin, Syyrian tai Jemenin kaltaisiin paikkoihin, koska ne ovat tapahtuneet hiljattain, että he unohtavat nopeasti, että teknisesti ottaen vierailu Colosseumilla Roomassa olisi malliesimerkki pimeästä turismista… varsinkin kun otetaan huomioon, että kaikki käyttäytyvät siellä kuin hölmöt ja ottavat söpöjä kuvia. Kunhan vain sanoin.

Syyria on paikka täynnä historiaa. Kun sinne matkustaa kunnioittavasti, voi oppia paljon viimeaikaisesta kriisistä ja historiasta ennen ja jälkeen sen. Uutisista sitä ei opi.

Kun otetaan huomioon, että Syyria oli ennen ensiluokkainen matkailukohde, monet ihmiset joutuivat menettämään työpaikkansa turistien vähyyden vuoksi. Monet syyrialaiset yrittävät vain elää elämäänsä. Oma oppaani oli monikielinen koulutettu mies, jolla oli vuosien kokemus matkailusta. Nykyään oppaana toimiminen on sivutoimista, koska kävijöitä on vähän, joten hän ajaa koulubussia. Syyrialaiset ovat hyvin iloisia nähdessään, että turisteja tulee takaisin.

Onko Syyria nyt turvallinen?

Pääkaupunki Damaskos on hyvin turvallinen, kuten mikä tahansa muu kaupunki Lähi-idässä. Damaskos on hyvin elinvoimainen kaupunki, johon sota ei vaikuttanut kuten Aleppoon tai Homsiin. Talous ei kuitenkaan ole ilmeisen hyvä, joten usein toistuvat sähkökatkot ovat ongelma talvella.

Ajelin ympäri maata ja Tartus tuntui rauhalliselta rantakaupungilta. Aleppo oli turvallinen, mutta siellä piti varautua kaiken varalta. En ole yöpynyt Homsissa, kävin vain päivällä, joten en voi puhua siitä. Yövyin Hamassa ja se oli täysin turvallinen. Minulle sanottiin, että siellä ei ollut taisteluita, joten se ei ollut ongelma.

Taistelut ovat käytännössä päättyneet, ja ihmiset haluavat elää elämäänsä. Näet lapsia pelaamassa jalkapalloa, ihmisiä myymässä matkamuistoja ja palaamassa markkinoille samalla kun kaikkea rakennetaan uudelleen, aikuisia nauttimassa kahviloissa ja ravintoloissa… aivan kuten missä tahansa muualla maailmassa.

Miten saada viisumi Syyriaan

Voidaksesi vierailla Syyriassa sinun on hankittava viisumi. Koska et voi matkustaa täysin itsenäisesti (kuten Iranissa), tarvitset tällä hetkellä erityisen turvallisuusselvityksen, joka on järjestettävä Syyrian matkatoimiston kautta.

Turvallisuusselvityksen saaminen matkanjärjestäjän kautta kestää noin 2 viikkoa, joten sinun on suunniteltava etukäteen. Se sisältyy matkan hintaan. Sen avulla voit, tai pitäisikö sanoa, että oppaasi hankkii sinulle viisumin rajalla.

Et voi vain ilmestyä paikalle ilman lupaa ja toivoa parasta. Vaikka jotenkin saisit viisumin rajalla (mutta et saa), et pystyisi ajamaan minnekään ilman turvallisuusselvitystä – sinut pysäytetään useita kertoja joka päivä, ja oppaasi on näytettävä paperisi.

Raha Syyriassa

Kun saat viisumin rajalla, pyydä vaihtamaan rahaa heti, koska se on helpoin paikka tehdä niin. Syyrian raha on Syyrian punta (SYP). Ota mukaan € tai USD, koska et tietenkään voi maksaa mitään kortilla tai nostaa enempää rahaa Syyriassa ollessasi.

Miten päästä Syyriaan

Matkatoimistosi kertoo sinulle mahdollisista vaihtoehdoista päästä Syyriaan, mahdollisista rajasulkemisista ja mahdollisista lennoista. Kun olin menossa, ainoa luotettava vaihtoehto oli ajaa Beirutista.

Matka Beirutista Damaskokseen kestää noin 3-4 tuntia liikenteestä riippuen.

Nykyään voit myös valita lentämisen suoraan Damaskokseen Erbilistä. Koska Irak myöntää nykyään viisumit heti perillä, se on erittäin helppoa.

Voiko Syyriassa vierailla itsenäisesti?

Ei enää. Teknisesti ottaen voitte aiemmin, ja tiedän ihmisiä, jotka ovat tehneet sen hyppäämällä joidenkin esteiden läpi. Se on myös kallista, koska pelkkä turvallisuusselvitys maksoi yli 500 dollaria per henkilö.

Tarvitset edelleen kuljettajan, ja se lasketaan kiertomatkaksi.

Totta puhuen, vain koska sääntöjen mukaan tarvitset oppaan, sen ei tarvitse olla kovaääninen ulkomaalaisten kiertoajelu, jos et pidä siitä, koska se voi eristää sinut todellisesta paikallisesta kokemuksesta. Ymmärrän sen.

Miten löytää opas tai kierros

Matkustin Syyriaan yksin. Olin vain minä ja oppaani/kuljettajani ja joskus muutama muu paikallinen (esim. Palmyrassa minua piti saattaa muutama sotilas). Se oli niin autenttista kuin vain mahdollista ja pystyin silti vaeltelemaan Damaskoksessa omatoimisesti. Näin pääsin näkemään Syyriasta sellaisia osia, jotka eivät ole itsenäisille matkailijoille mahdollisia, kuten Palmyra.

Maksat matkasi USD käteisellä Damaskokseen saapuessasi, koska siellä ei tietenkään ole pankkiautomaatteja tai kortinlukijoita. Sinun on otettava mukaan ylimääräisiä USD:itä, joita voit vaihtaa rajalla omiin kuluihisi, kuten ruokaan, juomiin, matkamuistoihin ja muihin lisämaksuihin.

Huhujen mukaan amerikkalaisille ei tällä hetkellä myönnetä viisumeita. Nämä ovat huhuja ja yksittäisten yritysten ongelmia, eivät todellisia tilanteita Syyrian viisumien suhteen.

Internet Syyriassa

Olin yllättynyt siitä, että sain yhteyden wifiin lähes jokaisessa hotellissa, jossa yövyin. Voit myös ostaa SIM-kortin, mutta minusta tuntui, ettei minulla ollut siihen tarvetta.

Ruoka Syyriassa

Syyrialainen ruoka on ehdottoman herkullista. Se muistuttaa libanonilaista ruokaa paikallisilla vivahteilla. Hummus, kibbeh, kabobit, salaatit, tuore leipä – kaikki oli erittäin maukasta.

Sain myös maistaa syyrialaista kanafehia ollessani Hamassa ja paljon svehhaa Damaskoksessa. Jälkimmäinen on eräänlainen syyrialainen pizza.

Vierailu Palmyrassa

Tässä kuvassa näkyvä Unescon kulttuuriperintökohde Palmyra oli aikoinaan yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä. Se rakennettiin 3. vuosisadalla eaa. ja se oli uskomattoman hyvin säilynyt.

Monet kävijät jättävät Palmyran väliin, koska se vaatii ylimääräistä ajoaikaa, lisälupaa ja luonnollisesti kustannuksia. Toiset sanovat: ”Palmyra on tuhottu”. Kuten olet ehkä kuullut, Isis tuhosi valitettavasti Palmyran, mutta se ei tarkoita, että se olisi täysin tuhottu.

Henkilökohtaisesti pidin sitä edelleen uskomattomana, joten voin vain kuvitella, kuinka vaikuttava se oli ennen tuhoa.

Onko Palmyrassa turvallista käydä?

Hotelleja ja ravintoloita lähistöllä ei enää ole, joten lähin paikka, jossa voi yöpyä, on Homsissa, ja siellä on nyt käytävä armeijan kanssa – kunnes alue siivotaan kokonaan, joten se ei ole 100-prosenttisen turvallinen, mutta suhteellisen turvallinen.

Ovatko kaikki kaupungit tuhoutuneet?

Damaskos – Kaupungin keskusta on säilynyt ehjänä, mutta pieni alue Damaskoksen ulkopuolella on edelleen kielletty.

Aleppo – Monet ihmiset ihmettelevät Aleppoa, koska se oli jatkuvasti uutisissa. Osa vanhasta Soukista on täysin tuhoutunut, mutta ihmiset rakentavat sitä aktiivisesti uudelleen. Osa vanhasta kaupungista on tuhoutunut, mutta monet paikat ovat ehjiä.

Homs – Syyrian tuhoutunein kaupunki kaikista. Yli puolet siitä on täysin tuhoutunut.

Hama – Täysin ehjä.

Palmyra – Suurin osa asioista on vähintäänkin vaurioitunut ja toimivia rakennuksia ei enää ole, mutta se on silti vaikuttavaa nähtävää.

Krak de Chevaliers – Osittain vaurioitunut, mutta koska linna on peräisin XII-luvulta, se ei ole täysin säilynyt.

Tartus – Useimmat paikat ovat ehjiä, vain pieni osa kaupungissa on vaurioitunut.

Hyödyllisiä vinkkejä Syyrian matkaa varten

1 – kannattaa yrittää matkustaa kesäkuukausina.

Kävin maaliskuussa ja varmasti aliarvioin, kuinka kylmä siellä oli. En uskonut, kuinka kylmää voi olla, koska olen käynyt naapurimaassa Libanonissa aiemmin. Palelin koko matkan ajan kahdesta villapaidasta ja takista huolimatta.

Jouduin myös lyhentämään Krak de Chevaliersin vierailuni lyhyeen, koska oli niin tuulista ja kylmää, että kuulin tuskin oppaani. Damaskoksen yönä, kun sähköt ja lämmitys katosivat, olin jäätynyt jääkuutio, joten valmistautukaa.

2 – Suosittelen lentämistä Damaskokseen (Cham Wings Airlines ja Syrian Air) tai Beirutin ja Damaskoksen välisen rajan ylittämistä.

Ylitin rajan Tripolin yläpuolella matkalla Tartusiin, ja se oli hieman hankalaa. Oppaalla oli turvallisuusselvitykseni, mutta henkilökunnalla ei ollut aavistustakaan, miten viisumi myönnetään, kuinka paljon maksan, ja kävelin pitkään kopista toiseen rakennukseen selvittääkseni asiaa.

Oli erittäin tuulista ja kylmää, joten tämä ei ollut paras mahdollinen kokemus.

3 – Suosittelen ottamaan ystävän mukaan.

Minua ei haittaa matkustaa täysin yksin, mutta Syyrian tai Etelä-Sudanin kaltaisissa paikoissa, joissa viettää pitkiä tunteja autossa, on mukavaa, jos ystävä pitää seuraa. Muuten se tuntuu kyllä vähän yksinäiseltä.

4 – Älä ole epäkunnioittava.

En voi korostaa tätä tarpeeksi, sillä näin itse asiassa erään Syyriaan matkalla olleen bloggaajan käyttäytyvän kuin hän olisi käymässä Disneylandissa. Älä ole se henkilö, joka poseeraa raunioiden edessä.

5 – Valokuvat ovat sallittuja kaikkialla miinus tarkastuspisteet.

Syyriassa ei ole rajoituksia valokuvien ottamiselle. Niin kauan kuin kyseessä ei ole tarkastuspiste, voit ottaa selfieitä kaikkialla (paitsi tietysti kohdassa 4). Paikalliset tekevät niin myös, erityisesti Damaskoksen sateenvarjokadulla tai Fatiman tyttären Zaynabin haudalla Sayyidah Zaynabin moskeijassa.

Voiko Syyriaan matkustaa 2022?

Syyria on kaunis maa, jolla on rikas historia ja kulttuuri. Nykyisen turvallisuustilanteen vuoksi sinne ei kuitenkaan kannata matkustaa tällä hetkellä.

Syyriaan matkustaminen ilman viisumia on laitonta. Kaikki rajanylityspaikat eivät ole avoinna, ja liikkuminen maan sisällä on riskialtista lukuisten tarkastuspisteiden vuoksi ja syyrian sisällissodan vuoksi.

Maasta ei voi poistua ilman voimassa olevaa viisumia. Laiton maahantulo johtaa pidätykseen

On suositeltavaa, että otat yhteyttä lähimpään Syyrian suurlähetystöön tai konsulaattiin ennen kuin suunnittelet matkaa Syyriaan.

Viimeisimmät päivitykset turvallisuustilanteesta saat oman maasi ulkoministeriöstä tai matkustusneuvontaelimestä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.