Aleppon taistelu 2012–2016 (Aleppo sota)


Syyrialaiset ja venäläiset joukot käyvät täysimittaista rynnäkköä Aleppon itäisten kaupunginosien takaisinvaltaamiseksi, pohjoissyyrialaisen kaupungin, josta on tullut merkittävä polttopiste maan viisi vuotta kestäneessä sisällissodassa.

Tässä artikkelissa kaikki, mitä sinun on tiedettävä.

Miksi Aleppo on niin tärkeä?

Aleppo oli ennen Syyrian sisällissotaa Damaskoksen hallituksen keskeinen taloudellinen keskus, ja sen takaisinvaltaaminen on elintärkeää presidentti Bashar al-Assadin tavoitteelle palauttaa maan täysi hallinta. Kun kapinallisjoukot valtasivat kaupungin itäiset kaupunginosat vuonna 2012, ne näyttivät nousevan ja kehuskelivat, että seuraavaksi marssittaisiin Damaskokseen. Neljä vuotta myöhemmin heidän hallitsemansa alue on raunioina, ja opposition taistelijoita on alivoimaista.

Jos hallituksen liittolaisjoukot eivät onnistu valtaamaan kaupunkia takaisin, herää kysymys niiden kyvystä voittaa sota voimakeinoin. Se vahvistaisi myös aseellisen opposition sisällä olevien islamistitaistelijoiden kättä, jotka ovat olleet tärkeimmässä roolissa alueen puolustamisessa.

Ketkä sotivat Alepossa?

Melko lailla kaikki. Hallituksen puolella Assadin joukkoja tukevat voimakkaasti Iranin joukot ja Iranin tukemat miliisit sekä venäläiset sotakoneet ja komentajat. Myös kapinallisryhmät taistelevat koalitiossa, jota hallitsevat kovan linjan islamistijoukot, kuten Jabhat Fatah al-Sham, Ahrar al-Sham ja Harakat Nour al-Din al-Zenki. Jäljellä on kuitenkin maltillisempia joukkoja, joista osa saa Yhdysvaltojen hyväksymiä aseita.

Aleppo on jakautunut kaupunki. Millaiset ovat olosuhteet idässä ja lännessä?

Kapinallisten hallussa olevat itäiset kaupunginosat ovat olleet heinäkuusta lähtien lamauttavassa piirityksessä, minkä vuoksi 250 000 asukasta kärsii vakavasta pulasta elintarvikkeista, lääkkeistä ja polttoaineesta. Neljä vuotta kestäneet hallituksen – ja viime aikoina myös Venäjän – ilmaiskut ovat tuhonneet katuja. Iskut ovat kohdistuneet järjestelmällisesti siviilialueisiin ja sairaaloihin. Äskettäin julkaistussa lennokkimateriaalissa alue muistutti apokalyptista joutomaata.

Hallituksen hallussa olevassa läntisessä Aleppossa siviilit kärsivät myös pulasta – vaikkakin lievemmässä määrin – ja rintamalinjan lähellä asuvat siviilit elävät kapinallisten pommitusten pelossa.

Kuinka monta ihmistä on kuollut viimeisimmässä hyökkäyksessä?

Luotettavia lukuja on vaikea saada. Itä-Aleppossa Valkokypärät-pelastusryhmän mukaan ainakin 300 siviiliä on kuollut ja yli 820 haavoittunut 15. marraskuuta lähtien. Lisää uhreja makaa raunioiden alla, ulottumattomissa, kunnes pommitukset loppuvat. Läntisessä Aleppossa brittiläinen Human Rights -järjestö kertoi tiistaina, että kapinallisten pommituksissa on kuollut ainakin 16 siviiliä, joista 10 on lapsia.

Onko sotilaallinen ratkaisu ainoa vaihtoehto Aleppon sotaa käyville osapuolille?

YK:n Syyrian-lähettiläs on ehdottanut poliittista ratkaisua – kapinallistaistelijat poistuvat Aleppon itäosasta turvallisten uloskäyntien kautta, hallituksen ja Venäjän joukot lopettavat pommitukset ja opposition hallussa olevista kaupunginosista muodostettu neuvosto ottaa alueen hallintaansa.

Syyrian hallitus on kuitenkin torjunut tämän jyrkästi. Erään ministerin mukaan Aleppon täydellinen takaisinvaltaaminen on nyt tärkein sotilaallinen prioriteetti.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.