Mitä kieltä puhutaan Syyriassa?

Mitä kieltä puhutaan Syyriassa?

Syyrian pääkieli on arabia, ja se on virallinen kieli kaikissa viranomaiskäytössä. Syyrian alueella puhutaan myös useita muita kieliä, ja monet niistä ovat kansanperinteisiä.

Tässä artikkelissa tutustutaan Syyrian kieliin yksityiskohtaisesti.

Syyrian oma kieli eli muinaissyyria

Arvioiden mukaan maailmassa on nykyään jopa kolme miljoonaa (muinais) syyrian kielen puhujaa.

Tämä määrä on levittäytynyt eri puolille Lähi-itää ja ympäri maailmaa diasporayhteisöihin.

Syyria on aramean itäinen murre, joka on seemiläinen kieli, jota puhuttiin aikoinaan laajalti hedelmällisellä puolikujalla. Vaikka sen käyttö on ajan myötä vähentynyt,

Jotkut kristityt yhteisöt Syyriassa, Irakissa ja Libanonissa käyttävät edelleen syyriankieltä. Syyriaa puhuvia yhteisöjä on myös Intiassa, Turkissa ja Kazakstanissa.

Syyrian kieli on elpynyt viime vuosina

Syyrian kieli on viime vuosina elpynyt, sillä uudet puhujasukupolvet ovat oppineet syyrian kieltä, Tätä on helpottanut uuden teknologian, kuten verkkoresurssien ja sovellusten, kehittäminen.

Viime vuosina on perustettu myös useita syyrian kielen kouluja

Syyrian kielen elvyttäminen on tärkeä osa syyrialaista kulttuuri-identiteettiä

Se on syyrialaisten tapa pitää yhteyttä omaan kotimaahansa ja heidän perintönsä sekä luoda yhteyksiä muihin syyrialaisiin ympäri maailmaa.

Syyriassa puhutut kielet

Arabian kieli

Arabia on Syyrian pääkieli ja se on virallinen kieli kaikissa viranomaiskäytössä. Sitä puhutaan laajalti kaikilla Syyrian alueilla, ja se on yleinen kieli keskusteluissa ja vuorovaikutuksessa. Arabialla on myös merkittävä historiallinen ja uskonnollinen merkitys Syyriassa ja sitä käytetään paljon islamin lähetystyössä ja opetuksessa. Arabian lisäksi Syyriassa puhutaan useita muita kieliä.

Kurdin kieli

Kurdin kieli on yksi Syyriassa puhutuista kielistä. Se on indo-eurooppalainen kieli, ja sitä puhuu noin 13 miljoonaa ihmistä Syyriassa ja sen naapurimaissa. Kurdin kieli on monikulttuurinen ja -uskonnollinen, ja se on yksi maan vahvimmista kulttuurisista identiteeteistä. Kurdin kieli on levittäytynyt laajalle alueelle, ja sitä puhutaan monilla Syyrian alueilla. Kurdin kieli on myös osa Syyrian kulttuuria ja se kuuluu osana maan historiaan.

Turkki

Turkki on toinen Syyrian alueella puhuttuista kielistä. Se on turkkilaisen kielikunnan kieli, ja sitä puhuu noin 4 miljoonaa ihmistä Syyriassa ja lähialueilla. Turkki on laajalti puhuttu kieli Syyriassa ja sitä käytetään yleisesti keskusteluissa ja vuorovaikutuksessa. Turkki on myös yleinen kieli Syyrian maaseudulla ja se on yksi maan vahvimmista kulttuurisista identiteeteistä.

Aramian kieli

Aramian kieli on yksi alueen vanhimmista kielistä. Se on semitinen kieli, ja sitä puhuu noin 1,5 miljoonaa ihmistä Syyriassa ja lähialueilla. Aramian kieli on levittäytynyt laajalle alueelle, ja sitä puhutaan monilla Syyrian alueilla. Aramian kieli on myös yksi maan uskonnollisista kielistä ja se on osa maan historiaa. Aramian kieli on myös yleinen kieli Syyrian maaseudulla ja se on yksi maan vahvimmista kulttuurisista identiteeteistä.

Muut kielet

Syyriassa puhutaan myös useita muita kieliä, kuten armenia, heprea, venäjä ja vähän englanti. Myös monet maan alueilla asuvat alkuperäiskansat käyttävät omia kieliään ja puhuvat niitä. Nämä alkuperäiskansojen kielet ovat yleensä hyvin erilaisia ​​kuin muut Syyrian alueella puhutut kielet ja ne ovat usein sukupolvien ajan puhuttuja.

Yhteenveto

Syyriassa puhutaan monia eri kieliä, ja niiden kulttuurinen ja uskonnollinen merkitys on tärkeä. Arabian on maan pääkieli ja se on virallinen kieli kaikissa viranomaiskäytössä. Kurdin, turkin ja aramian kielet ovat myös tärkeitä alueen kieliä, joita puhutaan laajalti. Syyriassa puhutaan myös useita muita kieliä, ja monet alkuperäiskansat puhuvat omia kieliään. Nämä kielet ovat osa maan kulttuuria ja historiaa ja ne ovat erittäin tärkeitä alueen kielelliselle monimuotoisuudelle.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.